Er mobilstråling kræftfremkaldende?By Redaktionen       December 18, 2017 at 08:21:50 PM


Du kan sikkert ikke huske, hvor mange gange du har hørt folk spekulere, joke eller endda diskutere, om deres mobiltelefon kan give dem kræft. Det er i grunden et meget fornuftigt spørgsmål - for meget få mennesker forstår, hvordan mobilstråling virker. Og vi sætter jo vores mobiltelefoner lige ved siden af ​​vores hjerner hele tiden - og vi har det med at finde årsager til at teknologi bør forårsage en slags samfundsmæssig sygdom.

Mobiltelefoner har eksisteret i tre årtier nu - men vi har endnu ikke fået svaret på, om de fører til kræft hos mennesker. Vores nuværende forståelse for radiobølger siger, at i teorien bør mobiltelefoner ikke kunne give dig kræft. Men i praksis, undersøger vi stadig om det er sandt.

Mobilstråling er ikke som strålingen fra f.eks et atomkraftværk. Et atomkraftværk udsender såkaldt "ioniserende" stråling, der er af særdeles høj energi og i stand til at skade dit DNA, som forskere har bestemt fører til kræft. Mobiltelefoner udsender en meget lavere energistråling (lavere end synligt lys), der anses for at være "ikke-ioniserende". Vi ved, at ikke-ioniserende stråling ikke beskadiger DNA, sådan som ioniserende stråling gør. Men spørgsmålet er fortsat, om kroppen beskadiges på en anden måde, der kan føre til problemer fra langvarig eksponering.

Jonathan Samet, dekan fra Colorado School of Public Health og ekspert i mobilstråling, har tidligere ledet en arbejdsgruppe i WHO om emnet. I 2011 betragtede WHO-gruppen mobilstråling som "potentielt kræftfremkaldende", hvilket er mindre sikkert end andre klassifikationer, men det er heller ikke et direkte "nej". Seks år senere, siger Samet, at der er forskellige former for dokumentation, der peger i forskellige retninger, uden at give et klart svar. Men han angiver, at nye studier indikerer, at der godt kan være risici forbundet med mobiltelefonstråling.

"Jeg siger ikke, at der er en offentlig sundhedskrise på nogen måde, men jeg siger at der er en meget udbredt eksponering i vores samfund, og vi skal sørge for at være opdateret på viden. Vi er omgivet af mobilsignaler, Wi-Fi-signaler og alle andre former for radiofrekvensstråling dag og nat - ikke kun når vi sætter en telefon op til ansigtet. Men indtil bevisene antyder andet, anses alt dette stadig for at være af væsentlig mindre risikofaktor, end ved helt almindelige livsstilsbetingede faktorer".Redaktionen

Redaktionen

Digital247 er et medie for alle, der arbejder med og interesserer sig for digitale forretningspotentialer, sociale medier og digital teknologi. Som læser kan du finde inspiration, konkrete anvisninger og anvendelig viden om de udfordringer og problemstillinger, som mange står overfor. Indholdet vil være bredt, men vi vil også søge at fokusere på udvalgte temaer, der er aktuelle eller generelle udfordringer i de fleste virksomheder. Det kan f.eks. være marketing sociale medier, digital branding, content marketing og meget andet.

View all posts
Download Form

 

Verification