10 teknologitrends i 2019 fra Gartner, som du skal kende (2/2)

Læs Gartners bud på 10 teknologitrends, du skal være opmærksom på i 2019, fordi de på sigt kommer til at ændre vores adfærd, muligheder og virksomheder.

I forrige artikel beskrev vi de første 5 teknologitrends Gartner fremhæver for 2019. Disse 5 var:

 

Autonom teknologi

Augmented analytics

AI-drevet udvikling

Digital twins

Empowered edge

 

I denne artikel 2 ud af 2, beskriver vi de næste 5 teknologitrends. Nemlig:

 

Sammensmeltet teknologi

Blockchain

Smart spaces

Digital etik og privatliv

Quantum computing

 

  1. Immersive Technologies

Sammensmeltet teknologi (Immersive Technologies) er en integration af virtuelt indhold med det fysiske miljø på en måde, der gør det muligt for brugeren at engagere sig naturligt med den blandede virkelighed (blended reality). I den fordybende oplevelse accepterer brugeren virtuelle elementer som en del af sit miljø, og hvor brugeren potentielt bliver er mindre bevidst om, at disse elementer ikke er en del af den fysiske virkelighed. Understøttende teknologier til ”Immersive Experiences” omfatter AR (Augmented Reality), VR headsets (Virtual Reality), MR (Mixed Reality), 3D-skærme, 3D-lyd, Droner, Kameraer etc. I 2022 vil 70% af virksomhederne eksperimentere med Immersive Technologies til forbruger- og virksomhedsbrug, og 25% vil have implementeret Immersive Technolgies i produktionen. Fremtiden for samtale platforme, der spænder fra virtuelle personlige assistenter til chatbots, vil inkorporere udvidede sensoriske kanaler, der gør det muligt for platformen at opdage følelser baseret på ansigtsudtryk, og de vil blive mere konverserende i deres interaktioner.

 

  1. Blockchain

De fleste har hørt Blockchain omtalt i forbindelse med kryptovalutaer som Bitcoin, men Blockchain rækker meget længere end dette. Blockchain er et af de mest omtalte og hypede teknologibegreber, men det er også en teknologi, som mange ikke forstår.

 

Blockchain beskrives som et ledersystem, der distribuerer information på tværs af alle noder eller individuelle computere, der udgør systemet. En blockchains database er ikke på et enkelt sted, hvilket kan blive infiltreret eller kontrolleret af en enkelt part. En Blockchain er hostet af mange computere på én gang, Blockchain netværket verificerer sig løbende og automatisk, og har dermed et selvkontrolsystem, der garanterer nøjagtigheden af ​​de data, den indeholder. Datagrupperne kaldes ”blokke”, der er kryptografisk forbundne, hvilket resulterer i at dataene er begravet og sværere at manipulere. Ændringer i data på blockchain kræver en enorm mængde computerkraft. Rene blokchain modeller er umodne og vanskelige at skalere. Virksomheder bør imidlertid begynde at evaluere teknologien, da blockchain vil skabe $ 3.1T i forretningsværdi inden 2030

 

 

  1. Smart Spaces

Smart Spaces er et fysisk eller digitalt miljø, hvor mennesker og teknologi-enablede systemer interagerer i stadig mere åbne, sammenhængende, koordinerede og intelligente økosystemer. Et af de bedste eksempler er ”Smart Cities”. Smart City opstår når København med redskaber som ”big data” og sensorer, opnår et datagrundlag for at kunne styre bedre og nå de opstillede mål. Redskaberne og selve Smart City-tilgangen er altså ikke mål i sig selv, men midler til at nå et mål om at skabe en by med høj livskvalitet. F.eks. har København opsat mål om at blive CO2 neutral i 2025, som bl.a. vil kræve ændringer på transportområdet, hvor der bl.a. også er et overordnet mål om at nedbringe rejsetiden for borgerne. Smart Spaces udvikler sig på fem hoveddimensioner: Åbenhed, Sammenhæng, Koordinering, Intelligens og Omfang. Smart Spaces udvikler sig fra individuelle teknologier, der bevæger sig til at arbejde sammen for at skabe et bedre samarbejds- og interaktionsmiljø.

 

Se her eksempel på, hvordan Odense arbejder med Smart City her.

 

  1. Digital etik og privatliv

Forbrugerne er gennem de senere år blevet markant mere bevidste om værdien af deres personlige oplysninger, betydningen af de personlige oplysninger, og hvordan de kan misbruges. Virksomheder, der ikke respekterer dette, kan opleve store bagslag. Specielt nyere generationer som Millennials har et stort fokus på etik og tillid, og at selskaberne ”gør det rigtige”. Gør selskaberne ikke det rigtige, vil de blive straffet af forbrugerne. Samtidig ser vi også institutioner og regeringer vedtage nyere tiltag for at beskytte forbrugerne, hvor GDPR er det seneste og bedste eksempel på dette.

 

  1. Quantum computing

Quantum Computing handler om eksponentiel skalerbarhed. Gartner har et godt eksempel, hvor du skal forestille dig et kæmpe bibliotek af bøger. En klassisk computer ville læse hver bog i et bibliotek på en lineær måde, hvor en kvantecomputer læse alle bøgerne samtidigt. Quantum-computere kan teoretisk arbejde på millioner af beregninger på én gang. “En ny teknologi som Quantum Computing kan forbedre forretningen på tre måder.: Ved at øge omsætningen, reducere omkostningerne eller sænke investeringerne i infrastruktur. I den digitale tidsalder har indførelsen af en ny teknologi en eksponentiel virkning: Selv 1% forbedring i produktkvalitet kan hjælpe et firma med at opnå en markant vækst med hensyn til brugerantal eller indtægter. Quantum computing i form af en kommercielt tilgængelig, overkommelig og pålidelig service ville forvandle nogle industrier.

 

I WIRED beskriver Dr. Talia Gershon, Senior Manager of Quantum Experiences at IBM Research, ”hvad er Quantum Computing”:

 

 

 

 

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.