Quantum Computing, hvad er det for noget, og hvad vil det betyde for os?

Vi oplever hver dag fordelene ved klassisk databehandling. Nutidens computere hjælper og underholder os, forbinder os med mennesker over hele verden, og giver os mulighed for at behandle store mængder data for at løse problemer og administrere komplekse systemer.

Der er dog problemer/udfordringer, som dagens systemer aldrig vil kunne løse. For de udfordringer der er over en vis størrelse og har en vis kompleksitet, er der ikke nok beregningskraft på Jorden til at tackle dem. For at kunne løse nogle af disse komplekse problemer er der brug for en ny form for databehandling: En, hvis beregningsmæssige kraft også skalerer eksponentielt, efterhånden som systemets størrelse vokser.

 

Mere end 50 års konstante fremskridt inden for matematik, materialevidenskab og datalogi har omdannet kvantemetoden fra teori til virkelighed. I dag er det muligt via cloud at få adgang til ægte kvantecomputere, hvilket mange tusinde mennesker har gjort, brugt dem til at lære, udføre forskning og tackle nye problemer.

 

Kvantecomputere kan snart skabe gennembrud inden for mange discipliner, herunder materiale/ stof forskning, optimering af komplekse systemer og kunstig intelligens. Men for at realisere disse gennembrud og for at gøre kvantecomputere meget mere anvendelige og tilgængelige, er det nødvendigt at nytænke/omformulere vores informations bearbejdning/behandling og de maskiner, der gør det.

 

Se video, fra Google og NASA’s Quantum Artificial Intelligence Lab (Længde 6.28)

 

 

I 2016 åbnede IBM op og lancerede sin kvantecomputer på nettet, så alle og enhver kunne afprøve den. Den lille computer med fem kvantebit viser folk hvordan en kvantecomputer virker, og hvad den kan bruges til.

 

IBM’s kvantecomputer er en lille en af slagsen, fem kvantebit arbejder sammen. I en normal computer vil fem bit repræsentere én af 32 forskellige muligheder, idet hver bit kan have to forskellige værdier (2x2x2x2x2 = 32). Men i kvantecomputeren kan de fem kvantebit have alle 32 værdier samtidig. Det gør den markant meget hurtigere til at løse forskellige matematiske problemer. Dog skal en virkelig nyttig universel kvantecomputer have meget mere end fem kvantebit – helst i hundredvis eller tusindvis.

 

Se her en af IBM’s forskningschefer, Dario Gil der bl.a. viser flere gode eksempler, bl.a. hvordan Quantum Computing i et kort-eksempel altid finder ”dronningen” i første forsøg, blandt 6 spillekort der ligger skjulte med billedet nedad, hvor de øvrige 5 er ”konger. (Længde: 16.34)

 

We’re Close to a Universal Quantum Computer. Here’s Where We’re At (Længde 8.35)

 

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.