Smagsprøve: Her ændrer 5G din hverdag

Af Head of Social David Ledstrup, Marvelous – del af Mediabrands.

Tag ikke fejl – introduktionen af 5G er ikke bare en fiks opgradering af de nuværende forbindelser. 5G bør ikke blot betragtes som næste trin i udvikling fra 4G. 5G er en faktor, der fundamentalt kommer til at ændre den måde, vores samfund opererer på. Maskiner/robotter, elektronik og informationsteknologi vil i fremtiden ikke blot løse behovet for produktion og automatisering. De hjælpemidler vil være en altomsluttende virkelighed, hvor alle de elektroniske devices, som vi omgiver os med – og bærer på kroppen – vil være tilsluttet nettet, og i nogen omfang drives af maskinlæring og kunstig intelligens. Udover hurtigere internet og større kapacitet (e.g. plads i skyen og evne til at håndtere flere større opgaver hurtigere), kan vi forvente en rivende udvikling af det, som vi i dag kender som Internet of Things (IOT – devices der er forbundet til internettet).

 

Påvirker både arbejdsliv og hverdagsliv

 

Når det er sagt, så bliver de største forandringer faktisk ganske håndgribelige. Jeg kan skimte disse i horisonten: Med 5G giver det ikke længere mening at skelne mellem mobil og stationær (wired og wireless). Mobil connectivity forventes at være en etableret technologi-standard, på højde med bil til transport og elektricitet til strøm.

 

Markedsføring – vi vil opleve en eksplosion af tech indenfor oplevelsesbaseret markedsføring;  i første omgang indenfor retail, hvor man eksempelvis vil kunne se flere AR (Augmented Reality) og lignende tiltag blive brugt til at berige købsoplevelsen.

 

Transportsektoren – der forventes massive ændringer med stabilitet og sikkerhed, som vil udmønte sig i den længe ventede eksplosion af førerløse transportmidler, herunder øget nøjagtighed og præcision i forhold til offentlig transport samt i fragt og logistik-sektorer, hvor køretøjer, skibe og fly endnu mere præcist vil kunne ‘tale’ sammen online og sikre hurtigere og sikrere leveringer. Det vil påvirke konkurrencesituationen på markederne og dermed priser på varer fra producent til forbruger.

 

Sundhedsektoren – man vil med stor nøjagtighed kunne operere folk med robotter, der styres af specialister mange km væk (det bruges allerede i mindre omfang). Man vil sandsynligvis udvikle teknologier, der kan redde menneskeliv ude på ulykkesteder, fordi specialister kan ‘være med’ online på stedet for at træffe beslutninger – og handle på dem øjeblikkeligt, afhjulpet af maskiner med kunstig intelligens.

 

Jobskabelse – i mange studier, hvor ingeniører, tech-eksperter, marketingfolk, fremtidsforskere, m.m., er blevet spurgt, vurderer 90%, at 5G vil kickstarte nye jobs, som vi slet ikke kan forestille os endnu. Forvænt at produktivitets-hastigheder på tværs af både manuel produktions- og kontorbrancher øges væsentligt.

 

Arbejdsliv – vi er allerede vant til at samarbejde og ‘connecte’ på tværs af landegrænser, og kunne arbejde fra en hvilken som helst arbejdsstation i verden. Men det vil undergå betydelig forbedringer, når vi kan livestreame og lave online calls med 100% nøjagtighed og uden streaming/forbindelsesproblemer. Rynker du uimponeret på næsen – så tænk over, hvor besværligt det stadig er i dag for mange virksomheder, blot at opsætte et Skype møde, hvor teknologien aldrig driller.

 

Forresten – man skulle tro det modsatte, men eksperterne siger, at du kan forvente op til 10 gange bedre batterilevetid på smartphones og øvrige devices.

 

Fakta:

5G bliver 100 gange hurtigere end 4G  – måske endda hurtigere. En HD spillefilm vil kunne downloades på under 10 sekunder. Latency vil være 50 gange mindre, og man vil aldrig skulle vente på, at en side loader. Større kapacitet betyder, at forbundene devices (IOT) vil kunne håndtere store mængder data, så autonome biler og andre hjælpe-robotter samt VR/AR oplevelser og skærmtechnologi i det hele taget, vil blive nemmere at skabe, vedligeholde og udvikle.

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.

Download Form

 

Verification

Få vores nyhedsbrev leveret i din inbox.

 

TAK

 

Du vil snarest modtage en e-mail, hvor vi beder dig bekræfte din tilmelding.